LusFri.nu

SvenskaNorskDanskSuomi�slenska

HemOm NitFreeKöp NitFreeOm huvudlössBruksanvisningOm LusFriÅterförsäljare


"Nitfree är det bästa som hänt oss. Äntligen är vi av med både löss OCH ägg!" Ingela H.

"Vi blev av med lössen på 3 dagar och slapp använda lusmedel. Vi är jättenöjda med kammen. Skönt att alltid ha en lösning på problemet hemma." Per pappa till 3 barn

"Mycket bra att nitfree finns som alternativ för att det finns barn som det är svårt att använda medlen på." Susann - Tågarp

"Bra produkt som fungerar, bra för oss eftersom vi har ett barn som inte tål lusmedel." Nina - Spånga 

Frågor och svar om huvudlöss

Här kan du läsa några av de frågor vi fått. Har du någon fråga? Skicka den till info@lusfri.nu så svarar vi så fort vi får kan.

1) Vad ska jag göra för att lössen inte ska bli resistenta?

2) Jag undrar varför min dotters löss inte har försvunnit ännu?


3) Jag hittade en lus på mig igår när jag kammade mig med NitFree. Inga nya eller gamla ägg. Hur kan detta komma sig? Borde det inte finnas gamla ägg ändå? Inga andra i familjen hade vare sig löss eller ägg


4) Ibland när jag kammar mig så hittar jag små vitgula runda ”saker” som jag tror är hudens egen taljproduktion, något som finns även i huden i ansiktet. Om det vore ägg skulle det ju finnas en liten ”svans” ihop med ägget, eller hur? Så är det väl alltid om man kammar sig med nitfreekammen?


5) Kan lössen kan bli resistenta mot ALLA medel, även de oljebaserade som kväver dem? Bör man byta medel ibland? 
 

6) Hur snabbt börjar lössen lägga ägg i håret efter att de kläckts? Vi förstår nämligen inte hur de kan hinna föröka sig när vi alltid tar bort dem högst ett par timmar efter att de visat sig…


7)Min fråga är, gnetterna som har kläckts och följer med håret släpper de från hårstråt efter någon cm och därefter kan ses som "mjäll" eller jagar jag inte löss?  Hoppas ni kan ge mig tips att kolla om det verkligen är löss.8) I Apotekets tidning står det att hur rent håret är inte spelar någon roll för lössens trivsel.  Stämmer det?  


9) Om lössen kan kvävas av de oljor som finns i vissa behandlingsmedel, varför kvävs de då inte också i exempelvis badvattnet?
 

10) Dör äggen verkligen av att frysas? Människoägg kan ju frysas och överleva.


11) Man ska inte behandla med läkemedel om man inte är säker på att man har löss, för då kan de bli resistenta, sägs det. Jag förstår inte vilka löss det är som blir resistenta om jag inte har några? Kan någon annans löss bli resistenta av min behandling?


12) När 5v. gått och jag inte sett något den sista v. tänker jag avskriva det men hittar då 6 mikroskopiska löss som rör sig, som har fastnat på kammen. Vad gör jag???????!  Jag känner viss panik och uppgivenhet. Ska jag verkligen behöva köpa lusmedel då jag har er kam?

 

1) 

Svar: Om du använder NitFree finns ingen risk för resistens. Om du använder lusmedel är det viktigt att de används på rätt sätt och att man följer bruksanvisningen noggrant, så att inga löss "överlever" behandlingen. Om bara de som har löss använder medlen begränsas antalet "felaktiga" behandlingar. Behandlingar "för säkerhets skull" bör undvikas när det gäller läkemedelsklassade lusmedel.  Idag är Läkemedelsverkets första rekommendationer att använda sk. medicintekniska produkter, alltså lusmedel som dödar lössen på ett mekaniskt sätt och inte kemiskt.

                                                         Tillbaka


2) 

Svar: Du skriver inte hur ni har behandlat lössen, inte heller hur länge behandlingen har pågått så det kan vara svårt att svara på varför lössen inte försvunnit ännu.
 
Behandlar du med lusmedel, är det viktigt att du följer dess bruksanvisning och upprepar behandlingen enligt instruktionerna. Tänk på att ägg kan finnas kvar och är därför viktigt att du fortsätter att luskamma varje dag.
Om du använder NitFree får du bort äggen och minskar behandlingstiden, genom att undvika att inga nya löss kläcks.  Då måste kamma noga varje dag tills inga fler löss/ägg följer med kamning.
 
Att din dotter får återkommande smitta kan bero på:
1) alla i omgivningen inte behandlas samtidigt och smittan går runt.  Viktigt att informera skolor/förskolor och att alla i familjen undersöks och behandlas.
2) att man slutar behandlingen och luskamningen för tidig och ägg finns kvar som kläcker nya löss och börjar en ny livscykel/smitta.
 
Även om du använder NitFree ska du kamma en period efter man ha blivit lusfri.  Detta för att upptäcka eventuellt återsmitta.  Man får tänka på att fler är säkert drabbade i omgivningen, och även om du hunnit bli lusfri så kan du få tillbaka smittan från de som inte har behandlat klar.  Vi rekommenderar att ha som vana att regelbundet luskamma barnen (1 gång i vecka även om det inte är "lusperiod").

                                                         Tillbaka


3) Jag hittade en lus på mig igår när jag kammade mig med NitFree. Inga nya eller gamla ägg. Hur kan detta komma sig? Borde det inte finnas gamla ägg ändå? Inga andra i familjen hade vare sig löss eller ägg


Svar: Det verkar som du har upptäck smittan i en mycket tidig skede. Lusen har nog inte hunnit lägga ägg, eller så var det en hane helt enkelt!.  Det du bör tänka är att denna lus kom någonstans ifrån, den kan ha vandrat från någon annan i familjen vidare till dig, och innan dess kom det från någon annan som är drabbad.  Även om denna gång var det bara "en" som inte hann lägga ägg, finns det risk att den som smittade er första gången kan smitta er tillbaka igen.  Av den anledning rekommenderar jag att du håller utskick och kammar regelbundet för att upptäcka eventuellt återsmitta. Din var ett typiskt exempel om att förebygga stora angrepp med (regelbunden) luskamning i tid!

                                                         Tillbaka


4) Ibland när jag kammar mig så hittar jag små vitgula runda ”saker” som jag tror är hudens egen taljproduktion, något som finns även i huden i ansiktet. Om det vore ägg skulle det ju finnas en liten ”svans” ihop med ägget, eller hur? Så är det väl alltid om man kammar sig med nitfreekammen?

Svar: Det stämmer, när du får bort äggen med NitFree följer limmet med som ser ut som en liten "svans" (droppliknande prick). Tänk på att äggen kan vara gula i färgen om de är gamla tomma skal.  Okläkta ägg är oftas mörka/brunmelerade i färgen.
Äggen har en "droppliknande" form, man får ut mycket från håret när man kammar med NitFree: mjäll, rester från hårvårdsprodukter, damm, sandkorn, m.m. Bara det som har droppliknandeform med "svans" är ägg och inget annat. 

                                                         Tillbaka


5) Kan lössen kan bli resistenta mot ALLA medel, även de oljebaserade som kväver dem? Bör man byta medel ibland?  
 

Svar: Läkemedelsverket rekomenderar idag att använda medicintekniska produkter i första hand, i behandling av huvudlöss.  Alltså medel som dödar lössen på ett mekaniskt sätt och inte kemisk som de tidigare rekomenderade läkemedelsbaserade lusmedel. Om man använde dimetikon- eller oljebaserad medel så blir inte lössen resistenta.  Att ni råkar för lössen tillbaka kan bero på:
 - Några ägg finns kvar i håret som kläcks till nya löss och början livscykel igen
 - Att ni får återsmitta från någon som inte behandlat sig klart.  Det kan vara någon från skolan eller t.o.m. någon annan i familjen

                                                         Tillbaka

6) Hur snabbt börjar lössen lägga ägg i håret efter att de kläckts? Vi förstår nämligen inte hur de kan hinna föröka sig när vi alltid tar bort dem högst ett par timmar efter att de visat sig…

Svar: Äggen tar ca. 7-9 dagar att kläcka en lus, därefter tar det ca 9 dagar för lusen att bli vuxen och para sig och börja lägga ägg, osv..
 
Det viktigast i behandlingen är att du kammar noga och får bort äggen innan de hinner kläckas.  Ägg kan bli kvar efter behandling med lusmedel.  Därför är det viktigt att få bort äggen innan de hinner kläckas och börja en ny livscykel.  Du kan använda NitFree som den är, eller tillsammans med lusmedel om du så vill.  På det sättet dödar du lössen med lusmedel och kammar bort de tillsammans med äggen med NitFree.  Man ska alltid kamma alla i famljen för att se om andra är drabbade

                                                         Tillbaka


Mina barn har behandlats med Nix 2ggr(hela familjen) då vi trodde att det var löss. Jag har inte vid kamning sett löss och till saken hör att det vita puder som finns i håret går att borsta bort med vilken borste som helst och tom skaka bort med handen.
7)Min fråga är, gnetterna som har kläckts och följer med håret släpper de från hårstråt efter någon cm och därefter kan ses som "mjäll" eller jagar jag inte löss?  Hoppas ni kan ge mig tips att kolla om det verkligen är löss.
 

Svar: Det du beskriver som vit pulver i håret ser inte ut att vara löss. Lusäggen (gnetter) blir gula i färgen efter att de redan är kläckt och funnits i håret länge. Gnetter är oftast bruna i början när lusen finns inuti. Lushonan sätter fast gnetterna vid håret med en stark limliknande sekret, vilket gör det väldigt svårt att få bort dem.  Många brukar ta bort dem en och en med naglarna.  Gamla gnetter kan sitta fast vid håret länge och många väljer att få bort de när man klipper håret.  Om man använder en NitFree luskam så kan man få bort både lössen och gnetterna, då NitFree har mikrokanaler på tänderna som gör att gnetterna fångas upp och dras bort från håret.
 
Det du beskriver är inte gnetterna.  Det är förmodligen mjäll eller t.o.m. eksem eller hudirritation, kanske efter användandet av lusmedel?.  Nix är ett läkemedlsbaserad lusmedel som dödar lössen på ett kemisk sätt.  Idag rekomenderas inte i första hand användandet av läkemedelsbaserade lusmedel för att behandla huvudlöss.  Det har konstaterats att i Sverige finns resistenta lösstammar, så man ska vara mycket försiktig med överanvändning av läkemedelsbaserade lusmedelspreparat.  Idag är rekomendationer att i första hand använda medicinsk tekniska produkter som dödar lössen på ett mekaniskt sätt och det finns då inga risker för utveckling av motståndkraft.
 
Mitt tips till dig är att kolla noga i hårbotten, ser du några "prickar" som sitter fast vid håret som INTE faller bort lätt, så är det förmodligen lusäggen.  Dessa kan vara ljusa i färgen (tomma äggskal) eller mörka (lus inuti).  Hittar man någon sådan så ska man leta efter lusen som lagt ägget i håret  - den kan vara kvar i samma huvud eller hunnit smitta/gå vidare till någon annans huvud.  Det bästa är att ta fram luskam och luskammas.
 
Om du använder en NitFree kan du upptäcka smittan genom att upptäcka äggen först, äggen har då en karakteristiskt utseende: droppliknande prick med en liten "svans" på ena änden (som inte är någon svans utan limmet som följer med när den dras bort med NitFree). Hittar man någon i familjen som är drabbad så ska man undersöka alla i familjen med luskam för att konstatera eventuell smitta.  Om du går in på vår hemsida: www.LusFri.nu kan du hitta många tips om hur man upptäcker lössen och bilder på hur de ser ut

                                                         Tillbaka8) I Apotekets tidning står det att hur rent håret är inte spelar någon roll för lössens trivsel.  Stämmer det? 
 

Svar: Löss trivs i nytvättat hår och inget annat. Det är så att lushonan lägger sina ägg fastklistrade på håret med en stark limliknande sekret.  Om håret är smutsigt kan det blir fett och försvåra (inte omöjliggöra!) fästande av ägget.  Detta står mest för att döda myten att lössen har med hygien att göra.  Faktum är att alla kan få löss, även om man har rent hår.

                                                         Tillbaka


9) Om lössen kan kvävas av de oljor som finns i vissa behandlingsmedel, varför kvävs de då inte också i exempelvis badvattnet? 
 

Svar: lössen har en försvarsmekanism som gör att i kontakt med vatten anpassar de sina luftvägar och "stänger till" de.  De kan överleva flera timmar på det sättet.  Detta är också en förklaring på varför man ska alltid använda lusmedel direkt på torrt hår och inte våt hår, så att lössen inte får en chans att "försvara" sig mot väta (läs vatten).

                                                         Tillbaka


10) Dör äggen verkligen av att frysas? Människoägg kan ju frysas och överleva.
 

Svar: de är lössen som dör av att frysas.  Att man lägger kammar och borstar i frysen är till för att döda löss som kan finnas kvar i dem.  Äggen är näst intill osannolikt att det ska finnas i en kam eller borste (såvida det inte är en NitFree luskam), då lusäggen sitter så hårt klistrade på håret.

                                                         Tillbaka


11) Man ska inte behandla med läkemedel om man inte är säker på att man har löss, för då kan de bli resistenta, sägs det. Jag förstår inte vilka löss det är som blir resistenta om jag inte har några? Kan någon annans löss bli resistenta av min behandling?
 

Svar:  Man ska inte överanvända kemiska lusmedel p.g.a. att det är starka kemikalier.  Den aktiva ingrediensen i kemiska lusmedel är en nervgift som dödar lusen genom att påverka deras nervsystem.  Man ska inte utsättas allt för ofta till dessa medel, och särskillt inte barnen.  Om man använder för mycket lusmedel påverkar man också miljön, tänk på att när man sköljer det så går det ner i avloppskretsen.  Sen är det också så att om man har löss och ägg och behandlar med kemiskt medel flera gånger under en period då man har ägg som utvecklas, kan dessa ägg utveckla en lus under påverkan av ett kemiskt preparat som då lusen kan utveckla resistens mot. 

Förklaring vi fick i en konferens om löss av en forskare från USA, var att visa lössstammar har ett särskilt genetisk anlag som gör dem starkare eller inte påverkas av den verkande ämnet i de kemiska preparat. När man använder ett kemisk lusmedel blir det en "residual" (kvarvarande) effekt kvar i håret i någon dag efter användningen, använder man medel när man inte har löss men vistas där det finns risk för smitta, om man då senare blir utsatt för smittan är det då den sortens löss som bär denna anlag/gen som är mest sannolikt att gå över till ditt huvud, då den bär den "starkare gen" och har mest chans att överleva.  Man kan säga att det är ju naturens lag att den starkare individen överlever, och genom att använda för mycket medel ökar man chansen att just de som är motståndskraftiga kommer att göra det.

Har man inga löss är det förstås ingen lus som kan bli resistens, kan man tycka, men tänk på att naturen och personen kan påverkas ändå.  Har man till vana att använda medlet för ofta (även om man inte har löss) så kommer man att använda medlet för ofta när man har löss och då kan det bli resistens.
                                                        Tillbaka


Jag är väldigt glad för min NitFree-kam, som hjälpt mitt tjocka hår att få bort löss och ägg. Men jag blir inte klok på min 8-åriga dotters hår. Hon har tjockt hår och är ömhårad. Första gången kammade jag i 9 dagar och trodde att vi därmed skulle ha fått bort lössen på henne och hennes syster.
Efter 2v ser jag att det kryper i håret på dem båda och vi börjar kamma igen varje dag. Jag kammar ca 10min varje gång och lyfter håret i bena efter bena. Då 2v gått går vi över till varannan dag och efter ytterligare en v. går vi över till ca 2-3ggr/v. Ibland är där något och ibland inte. En dag såg jag ett ägg som satt ca 1cm upp från hårbotten! Hur gammalt är det?! Jag börjar misstänka att de inte alls kläcks efter 7-9 dagar utan betydligt längre.
12) När 5v. gått och jag inte sett något den sista v. tänker jag avskriva det men hittar då 6 mikroskopiska löss som rör sig, som har fastnat på kammen. Vad gör jag???????!  Jag känner viss panik och uppgivenhet. Ska jag verkligen behöva köpa lusmedel då jag har er kam?
 

Svar: Jag förstår din uppgivenhet när lössen inte försvinner efter så lång tid.  Min första tanke är att om man har en del löss så räcker det inte med bara 10 minuters kamning åt gången (om man inte kammar mer lite senare samma dag).  Det är viktigt att kamma tills inget är kvar.  Man kan förstås kamma flera dagar innan det blir helt "rent" i håret.  Se till att kamma så nära hårbotten som möjligt.  Tänk på att de minsta nykläckta lössen håller sig nära hårbotten och kan vara mycket svåra att se.

 Ni har kammat flera dagar flera veckor, så ni borde ha fått bort allting.  När du säger att du hittat ägg som var 1 cm upp från hårbotten, så kan det tyda på att den kan vara gammal. Gamla tomma ägg är ljus/vita och om man tiitar mer fösrtoringsglas kan man se att det är en tom äggskal. Det är viktigt för dig att veta om du hittar mörkare ägg, för då vet du att det kan vara nya ägg som lagts i huvudet (en ny lushona ni fått som går och lägger nya ägg).  Du måste kamma tills inget är kvar (inget mer följer med i kammen).  Sen att du hittar nya små löss kan vara tecken på: 1) ägg som du missat som kläckts eller: 2) missat små löss som oftast ligger vid hårbotten och kan vara svårare att se/fånga.

Det är inte ovanligt att man får löss igen om man inte ser till att informera andra att så att de behandlar sig samtidigt.  Tyvärr är det så att en del föräldrar nonchalerar kamningen och gör att det finns några smittokällor kvar i gruppen.  Det är väldigt lätt att missa dessa små nykläckta löss, det kanske är någon som tror att de inte har löss längre men visar sig att har en del små löss.

Om frågan till att använda medel, så kan man använda den tillsammans med NitFree. Lusmedel dödar lössen, NitFree kammar ut de tillsammans med äggen. All behandling (med eller utan lusmedel) kräver förstås noggrann kamning. Det viktigast är att inte sluta kamma för tidigt, se till att alla i omgivningen/klassen behandlas samtidigt så att inte smittan bara går runt. Det är också viktigt att alla i familjen undersökts.  Så undviker man att det är en familjemedlem (farmor? mormor?) som är den som smittar er tillbaka.

                                                         Tillbaka

 
 

Köp Nit-Free här »

Betala med kort eller mot faktura!

 

Pressmeddelande:

* LusFri lanserar professionell avlusningstjänst

 

Nyhet från LusFri.nu:

Har ni svårt att få bort lössen? nu lanserar vi vår ny tjänst med professionell avlusning!

Löss i familjen igen? Slappna av och ta det lugnt vi kan hjälpa dig att bli LusFri igen.  Läs mer om vår ny tjänst här

 

I Nyheter:

"Rekordmånga drabbade av huvudlöss"

* "Här går luskammen varm
Problem med huvudlöss ökar..."
MittiHaninge 28 jan 2014, sid 5

* Huvudlöss, hjälp! bästa och snabbaste kuren
Familjeliv.se 15 inlägg 3 jan 2014

 

* "Pigg och frisk höst"
Skolan har börjat och när alla barnen träffas igen frodas bakterier, virus, löss och mollusker. Här kan du läsa tipsen för att klara höstens plågor. - Kurera Okt 2013

* "Så skydr du dg mot lössen " - Aftonbladet sept 2013

* "Så blir du kvitt lössen" - MSN Livstil

LYSSNA PÅ VÅR RADIOREKLAM JUST NU!

NitFrees Radioreklam

Rolig inslag om huvudlöss i TV4:s serie Solsidan - se hur Mickan löste problemet!